Questions Collective in Amsterdam Noord

Questions Collective in Amsterdam Noord

Persbericht - 27 september 2019, Amsterdam 

Zijn kunstenaars de make-up van de stad?

Kunstcollectief Questions Collective bevraagt de rol van de kunstenaar in het gentrificatieproces in Amsterdam Noord. Tijdens het Front Row Festival op 28 september (georganiseerd door WeArePublic) zal het collectief de straten te lijf gaan met uitvergrote make-up tools, om zo hun rol zichtbaar te maken in het opwaarderen van Amsterdam Noord.

Questions Collective creëerde de performance Foundation voor een theaterfestival in New York afgelopen jaar. Gekleed in felle overalls bracht het collectief met onder andere een gigantische wimperkruller en mascara make-up aan op de straten van de Amerikaanse metropool. Ze trekken hiermee een parallel tussen het aanbrengen van make-up om je lichaam aantrekkelijker te maken en de rol van de kunstenaar als tastemaker in het  gentrificatieproces.

‘Kunstenaars en culturele organisaties nemen intrek in wijken waar de huur nog niet extreem hoog is. Ze maken hierdoor de wijk aantrekkelijker voor investeerders, die vervolgens grond opkopen, huizen renoveren en verkopen en zo de prijzen opdrijven. Niet alleen de oude bewoners maar ook de kunstenaars zelf worden vervolgens weggejaagd uit de wijk, net zoals we make-up aan het eind van de dag van ons gezicht wassen. Dit proces willen we zichtbaar maken met Foundation’ aldus Questions Collective. 

In New York en andere Amerikaanse steden is het gentrificatieproces vaak ver gevorderd, maar ook op eigen bodem in Amsterdam Noord is het proces zichtbaar. 

Omdat veel culturele instellingen zich rondom het Gedempt Hamerkanaal hebben gevestigd, is het een geschikte plek voor een bijzonder eendaags kunst- en cultuurfestival. Meer dan 20 artiesten tonen hun werk en voorstellingen. Maar het is de vraag wanneer ook dit gebied te duur wordt voor de cultuursector. 

‘Als kunstenaar ben je natuurlijk blij wanneer je ruimte krijgt om je werk te tonen. Maar we moeten meer bewust worden over de omstandigheden waaronder we dit doen. Wordt je ingezet als gentrifier, wordt je onderbetaald, wat is het grotere plaatje waarin je een rol speelt en hoe zet je die rol naar jouw hand? Dat zouden we ons vaker moeten afvragen. Met deze performance verdienen we niets én spelen we een rol in het gentrificatie-proces, maar juist omdat ons werk daarover gaat hebben we besloten toch mee te werken. Bovendien geloven we dat we hierdoor meer bewustzijn kunnen creëren, wat weer een voedingsbodem kan zijn voor een sterkere cultuursector. Zoals Verdedig Noord oud Noorderlingen verenigt en bewust maakt, wil Questions Collective ook de mede kunstenaars en kunstliefhebbers bewuster maken,’ zegt het collectief.

Foundation is te zien tijdens het Front Row Festival op 28 september in Amsterdam Noord. 

zie ook: https://www.wearepublic.nl/event/front-row-festival/